Hoe kinderen met rouw omgaan

Kinderen gaan op verschillende manieren met rouw om, afhankelijk van hun leeftijd en hun begrip van de dood. Elk kind is uniek, maar rouw uit zich vaak in gedragsveranderingen, zoals meer drukte of slaapproblemen, en intense emoties zoals verdriet, boosheid en angst. Kinderen, of ze nu 10 of 16 jaar zijn, rouwen niet continu en wisselen verdrietige momenten af met spelen en afleiding zoeken.

Hoe leeftijd invloed heeft op rouw

  • Kinderen rond 9 jaar – Kinderen van deze leeftijd beginnen de realiteit van verlies te begrijpen. Ze staan op de grens van hun fantasiewereld en het besef van de eindigheid van het leven, wat soms verwarrend en beangstigend kan zijn.
  • Pubers – Pubers ervaren vaak sterke emoties zoals verdriet, boosheid en angst, maar zijn geneigd om deze gevoelens niet openlijk te erkennen. Ze kunnen vastlopen door verschillende factoren, zoals een instabiele thuissituatie, druk vanuit vrienden die hun leven voortzetten, sociale druk, problemen op school, gebrek aan ontspanning, eenzaamheid en de invloed van sociale media. Meer over rouw bij pubers »

Het belang van ruimte voor rouw

Het is belangrijk dat kinderen, ongeacht hun leeftijd, de ruimte en tijd krijgen om hun verlies te verwerken. Onverwerkte rouw kan leiden tot langdurige emotionele problemen en invloed hebben op hun ontwikkeling. Door kinderen op hun eigen manier en in hun eigen tempo te laten rouwen, help je hen een gezond rouwproces te doorlopen en uiteindelijk het verlies een plek te geven.

Tranen zijn de woorden
die je hart niet kan uitspreken.
Jouw tranen mogen er zijn

Pubers en rouw

Pubers gaan op hun eigen manier om met verlies en rouw, en ervaren vaak sterke emoties zoals verdriet, boosheid en angst. Ze hebben echter vaak moeite om deze gevoelens openlijk te erkennen of delen. Het staat niet stoer om je gevoelens te bespreken of te uiten.In plaats daarvan verbergen ze hun emoties en zoeken ze soms naar afleiding om niet met hun pijn geconfronteerd te worden.

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat pubers vastlopen in hun rouwproces, zoals:

  • Een instabiele thuissituatie, waar emotionele steun ontbreekt of waar ook anderen in rouw zijn.
  • Druk vanuit hun sociale omgeving, doordat vrienden zonder zorgen lijken door te gaan, terwijl zij zelf rouwen en zich afgesneden kunnen voelen.
  • Sociale druk en verwachtingen op school, op sociale media en vanuit hun vriendengroep.
  • Gebrek aan ontspanning en een veilige plek om gevoelens te verwerken, wat hen gestrest en overbelast kan maken.
  • Eenzaamheid, doordat ze zich onbegrepen voelen of het moeilijk vinden hun gevoelens te delen.

In sommige gevallen proberen pubers deze emoties te verdoven met alcohol en drugs.

Ondersteuning bieden aan pubers

Voor pubers is het essentieel om zich gehoord en gesteund te voelen. Enkele manieren om hen te helpen zijn:

  • Een veilige ruimte bieden om te praten, zonder oordeel, zodat ze leren hun emoties te uiten en niet weg te stoppen.
  • Gerichte begeleiding of therapie aanbieden, zoals rouwcoaching, waar ze op hun eigen tempo kunnen leren omgaan met verlies.
  • Gezonde manieren voor ontspanning en afleiding aanreiken, zoals sporten, creatief bezig zijn, of tijd doorbrengen met begripvolle vrienden.
  • In gesprek gaan over het gebruik van middelen, en ze laten zien dat er constructieve manieren zijn om verdriet en stress te verwerken.

Als pubers leren om op een gezonde manier met hun gevoelens om te gaan en de juiste steun krijgen, zijn ze beter in staat om het verlies op een manier te verwerken die hen versterkt in plaats van verzwakt.

You rouwcoaching

Gouwlaan 21
2295 MG Kwintsheul
06-21191200
info@you-rouwcoaching.nl

Contact

Heb je vragen aan You Rouwcoaching of wil je graag dat ik je terugbel? Laat dan je gegevens hier achter.

"*" geeft vereiste velden aan

E-mailadres*